NECO Literature in English Questions and Answers 2020 (Theory and Objective)

NECO Literature Questions and Answers 2020. I will be showing you past Literature objective and theory repeated questions for free in this post. You will also understand how NECO Literature in English questions are set and how to answer them.

NECO logo

The National Examinations Council (NECO) is an examination body in Nigeria that conducts the Senior Secondary Certificate Examination and the General Certificate in Education in June/July and December/January respectively.

NECO Literature Objectives and Essay Answers 2020 (Expo)

The 2020 NECO Literature expo will be posted here on the day of the NECO Literature examination. Keep checking and reloading this page for the answers.

NECO 2020 Literature Answers Loading..

The questions below are the Neco past questions and answers that will help you in your 2020 Neco Literature Questions.

The questions below are the NECO 2020 Literature Practice Questions. Go through them and be ready to score high in your NECO 2020 Literature in English Examination.

1. In Literature generally, a stock character is a character
A. who plays the role of a stock
B. broker or merchant
C. whose actions, speech, style, and role are predicable
D. whose manner is as stiff as a dry stockfish
E. Hypocrite

ANSWER: C (whose actions, speech, style, and role are predicable)

2. A light or amusing interlude inserted in the middle of a tragic play is called

A. a comic relief

B. an aggression

C.a contrast

D. digression

E. drama

ANSWER: A (comic relief)

3. When one author produces a mocking invitation of another author’s work we call his product
A. a conceit
B. an aggression
C. a contrast
D. a parody
E. Monologue

ANSWER: D (parody)

4. A type of poem which may be sung and which embodies a tale is called
A. sentimental poem
B. sonorous poetry
C. musical interlude
D. a ballad
E. satire

ANSWER: D (a Ballard)

5. Poetry is distinguished from prose fiction in that it
A. uses puns and persona
B. injects emotion and sentiment
C. does not have a hero
D. uses rhyme and meter
E. uses stanza

ANSWER: D (uses rhyme and meter)

6. Go, lovely rose,

Tell her that wastes her time and me

When I resembled her for thee,

How sweet and fair she seems to be


In the above lines, the rose is presented as having human characteristics or abilities. This is knowns as


A. climax
B. epigram
C. Personification
D. hyperbole
E. paradox

ANSWER: C (personification)

7. When a story is told at one level but has its true meaning at another level it is called
A. a horror story
B. a confusing story
C. an epic
D. an allegorical story
E. theme

ANSWER: D (allegorical story)

8. When an unrelated incident is inserted in a work of literature it is called
A. a dream sequence
B. a flashback
B. a digression
D. a masque
E. a prologue

ANSWER: C (digression)

See:

Have a Target and Work Towards Actualizing it 

You have decided to pass NECO Literature 2020 and I am sure of that. Now, the next thing you should do is set targets.

You have told yourself, “I will score A in Neco Literature 2020”, that’s not all. You need to plan on how to make it happen. Create a timetable and master plan to achieve your goals.

 Get the Recommended Textbook on Literature  for 2020 NECO Examination

Normally, Neco recommends books for the examination. But apart from some part of NECO Literature English where certain novels are compulsory, you are free to use any good Literature textbook to prepare for NECO 2020 exam.

Some textbooks are more difficult to understand. If you have any topic you are finding difficult to understand, then get a textbook that will simplify the topics and make life better for you.

 Do not Skip Literature Examples and Exercise you Will Come Across While Reading: 

Many candidates are fond of skipping exercises and even examples while studying textbooks. In fact, we like notebooks so much that we could ask, “can I read my notebook and pass NECO Literature 2020?” Don’t be scared of attempting exercises in Biology. Face the challenges.

Note: The above questions are likely NECO Literature Questions and Answers, not the real questions

If you have any question about the NECO Literature Questions and Answers 2020, kindly drop your question in the comment box.

Last Updated on September 21, 2020 by Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.