NECO Government Questions and Answers 2020 (Theory and Objectives)

NECO Government Questions and Answers 2020. I will be showing you past Government objective and theory repeated questions for free in this post. You will also understand how NECO Government questions are set and how to answer them.

NECO logo

The National Examinations Council (NECO) is an examination body in Nigeria that conducts the Senior Secondary Certificate Examination and the General Certificate in Education in June/July and December/January respectively.

The questions below are the Neco past questions and answers that will help you in your 2020 Neco Government Questions.

NECO Government Objectives and Essay Answers 2020

The questions below are the NECO 2020 Government Practice Questions. Go through them and get ready to score high in your NECO 2020 Government Examination.

1. Citizenship can be acquired by

A. Nationalism

B. Indigenization

C. naturalization

D. Communalism

ANSWER: A (Nationalization)

2. In the unitary system of government, power is derived from

A. a rigid constitution

B. the judiciary

C. the executive head of state

D. one source of authority

ANSWER: D (one source of authority)

3. The power allocated to the central government in a federation is primarily contained in the

A. Central legislative list

B. exclusive legislative list

C. residual legislative list

D. concurrent legislative list

ANSWER: B (Exclusive legislative list)

4. A constitution is said to be rigid if it

A. can only be interpreted by the military

B. is written by difficult authors

C. cannot be amended by the executive

D. has cumbersome provision for its amendment

ANSWER: D (has cumbersome provision for its amendment)

5. Which of the following political parties in Nigeria formed the opposition in the House of Representatives during the First Republic

A. NCNC and AG

B. NCNC and UMBC

C. NPC and AG

D. AG and UMBC

ANSWER: D (AG and UMBC)

6. Red-tapism in the civil service refers to

A. the use of red tapes in document

B. slowness of action

C. the cooperation between civil servants and politicians

D. the politicization of the civil service

ANSWER: B (slowness of action)

7. One of the functions of political parties is to

A. make laws

B. declare a state of emergency

C. interpret the constitution

D. aggregate interest

ANSWER: D (aggregate interest)

8. Africa became the centre-piece of Nigeria’s foreign policy under the regime of

A. Tafawa Balewa

B. Yakubu Gowon

C. Murtala Muhammed

D. Shehu Shagari

ANSWER: C (Murtala Muhammed)

9. Which of the following is not an OPEC member state?

A. Nigeria

B. Indonesia

C. Venezuela

D. Ghana

ANSWER: D (Ghana)

10. Which of the following is permanent in international politics?

A. Bilateral relationship

B. Economic Aid

C. Friendship

D. Permanent interest

ANSWER: A (Bilateral relationship)

See:

Tips on How to Pass NECO Government Questions

The following tips will walk you through to pass your

Have a Target and Work Towards Actualizing it 

You have decided to pass NECO Government 2020 and I am sure of that. Now, the next thing you should do is set targets.

You have told yourself, “I will score A in Neco Government 2020”, that’s not all. You need to plan on how to make it happen. Create a timetable and master plan to achieve your goals.

 Get the Recommended Textbook on Government  for 2020 NECO Examination

Normally, Neco recommends books for the examination. But apart from NECO Literature in English where certain novels are compulsory, you are free to use any good Government textbook to prepare for NECO 2020 exam.

Some textbooks are more difficult to understand. If you have any topic you are finding difficult to understand, then get a textbook that will simplify the topics and make life better for you.

 Do not Skip Government Examples and Exercise you Will Come Across While Reading: 

Many candidates are fond of skipping exercises and even examples while studying textbooks. In fact, we like notebooks so much that we could ask, “can I read my notebook and pass NECO Government 2020?” Don’t be scared of attempting exercises in Biology. Face the challenges.

Note: The above questions are likely NECO Government Questions and Answers, not the real questions

If you have any question about the NECO Government Questions and Answers 2020, kindly drop your question in the comment box.

Last Updated on

Leave a Reply

Your email address will not be published.