JAMB Biology Questions and Answers for 2020 (CBT)

Jamb Biology Questions and Answers

Welcome to JAMB Biology questions and answers. It is important we learn the tricks and tips that will enable you to score high in the 2020 Jamb Biology questions.

The Joint Admission and Matriculation Board (JAMB) has its patterns of asking questions in biology and understanding the patterns and the key topics in Biology would help you perform well.

Tips to Score High in Jamb Biology Questions

  1. Study Intensively: It is no doubt that studying hard would make you excel in any examination. You can see study tips here to walk you through.
  2. Eliminate Fear and exam Fever: Fear is one of the things that makes students score low in Jamb exams. Have the confidence that you can do it and score more than every other candidate. Put in your best and leave the rest for God.

See: JAMB Biology Syllabus 2020

Having said that, let’s move to the main business which Jamb questions and answers.

Today Jamb Biology Practice Questions and Answers

1. In the angiosperm, the sieve tube members are living non-nucleated, but they are usually accompanied by

A. Cork cambium

B. Phloem rays

C. Vascular cambium

D. Companion cells

ANSWER: D (companion cells)

2. Abscisic acid is a chemical that prepares plants for

A. ripening fruits

B. emergence of seedling

C. for leaf fall

D. reproduction

ANSWER: C (leaf fall)

3. In any population, any specific allele will mutate at one time or another, usually to a non-functional or harmful form. The proportion of gametes carrying new mutant alleles of a given locus is called

A. the mutation rate

B. the selection coefficient

C. the relative fitness

D. the lethal genotype

ANSWER: D (lethal genotype)

4. In Mosses, the saprophyte generation is highly prominent producing spores in a cone like

A. gametophyte

B. strobilus

C. antheridium

D. archegonium

ANSWER: B (strobilus)

5. When osmotic acid is boiled with a solution of food substances, it gave a colour black precipitate showing the presence of

A. Fats and oil

B. proteins

C. amino acids

D. starch

ANSWER: A (fat and oil)

6. plants adapted to life in salty march are known as

A. hydrophytes

B. xerophytes

C. halophytes

D. epiphytes

ANSWER: C (halophytes)

7. A circulatory system that does not allow mixing of oxygenated blood in the mammalian heart is referred to as

A. open

B. haemocoelic

C. single

D. closed

ANSWER: D (closed)

8 In a pyramid of numbers, it is common to have with the smallest of individual

A. secondary consumers

B. tertiary consumers

C. primary consumers

D. primary producers

ANSWER: B (tertiary consumers)

9. One of these animal groups contain acoelomate member

A. Mollusca

B. Coelenterata

C. Arthropoda

D. reptilian

ANSWER: B (Coelenterata)

10. A flower that has both stamen and pistil is said to be

A. perfect

B. imperfect

C. pistillate

D. staminate.

ANSWER: A (perfect flower)

See: JAMB Registration Statistics 2020

11. Sting cells are normally found in

A. flatworm

B. Hydra

C. Snails

D. Paramecium

ANSWER: B (hydra)

12. The annulus of fern sporangium helps in

A. spore dispersal

B. conduction of mineral salt

C. trapping of light energy

D. water retention

ANSWER: A (spore dispersal)

13. The respiratory organ in the land snail is

A. Radula

B. mantle

C. tentacle

D. foot

ANSWER: B (mantle)

14. The gill rakers of fishes take part in

A. feeding

B. respiration

C. swimming

D. diffusion

ANSWER: A (feeding)

15. The element common to protein, carbohydrate, and lipid is

A. hydrogen

B. sulphur

C. Nitrogen

D. phosphorous

ANSWER: A (hydrogen)

16. Which of the following is a plant excretory product?

A. Oil

B. cytokinin

C. resin

D. amino acid

ANSWER: C (resin)

17. Epigeal germination can be found in

A. sorghum

B. maize

C. millet

D. groundnut

ANSWER: D (groundnut)

18. Which of the following characters is NOT sex-linked

A. River blindness

B. Baldness

C. Haemophilia

D. Colour blindness

ANSWER: A (river blindness)

19. Which of the following diseases can be prevented by inoculation?

A. Syphilis

B. malaria fever

C. tuberculosis

D. acquired immune deficiency syndrome

ANSWER: C (tuberculosis)

20. Nitrogen-fixing micro-organism in leguminous plants live symbiotically in the

A. root nodules

B. tap roots

C. branch roots

D. root hairs

ANSWER: A (root nodules)

21. Frogs and toads are classified together in the vertebrate class as?

A. Aves

B. Reptiles

C. Amphibians

D. mammalian

ANSWER: C (Amphibians)

22. Blood clotting is helped by

A. Na+

B. K+

C. Ca2+

D. Mg2+

ANSWER: C (Ca2+ )

23. On storage, the sweetness of corn is lost. This is because

A. polysaccharide is reconverted into soluble sugar

B. concentration of sugar increases due to storage

C. conversion of sugar to polysaccharide

D. enzymes responsible for the conversion are destroyed

ANSWER: A (polysaccharide is reconverted into soluble sugar)

24. One of these arthropods is a carrier of viruses and other micro-organisms

A. termite

B. Ant

C. Bee

D. flea

ANSWER: D (flea)

25. The enzyme responsible for curdling of milk in infants is called

A. pepsin

B. renin

C. trypsin

D. urease

ANSWER: B (renin)

26. In mammals, the function of sebaceous gland is to

A. produce sweat

B. produce an oily substance

C. secrete water

D. secrete sodium

ANSWER: B (produce an oily substance)

See: How to Check Jamb Result For 2020/2021 With Phone or Registration Number.

27. movement and positions of the head in man are detected by the

A. Cochlea

B. Malleus

C. Utriculus

D. semicircular canals

ANSWER: D (semi-circular canals)

28. The maize grain is fruit and not a seed because it

A. has a large endosperm

B. is formed from an ovary

C. is a monocotyledon

D. has no plumule and radicals

ANSWER: B (is formed from an ovary)

29. The character by which an organism is recognized is termed its

A. phenotype

B. genotype

C. anatomy

D morphology

ANSWER: A (phenotype)

30. In mammals, stimulus is transferred from the receptor to the central nervous system through the

A. moto neurons

B. effector muscle

C. dendrites

D. sensory neurons

ANSWER: D (sensory neurons)

31. Germinations which result in cotyledons being brought above ground is called?

A. hypocotyls

B. epicotyls

C. epigeal

D. hypogeal

ANSWER: C (epigeal)

32. Which of the food chains are the correct sequences?

A. weeds, tadpoles, beetle, man

B. weeds, tadpoles, fish, beetle, man

C. tadpoles, beetles, weeds, man, fish

D. man, fish, beetles, weeds

ANSWER: B ( weeds, tadpoles, fish, beetle, man)

33. The primary and secondary hosts respectively of bilharzia are

A. fish and man

B. man and dog

C. snail and man

D. man and snail

ANSWER: D (man and snail)

34. The origin of mineral particles in the seed is

A. humus

B. water

C. micro-organism

D. organic matter

ANSWER: D (organic matter)

35. The initial volume of water in bag of dry soil was 50ml and the amount that drained through was 35ml, the percentage water content of the fully soak soil is therefore

A. 46.7

B. 25.0

C. 20.0

D. 30.0

ANSWER: D ( 30%)

36. From the following list of types of mutation, identify the one that is not hereditary

A. genetic mutation

B. somatic mutation

C. germinal mutation

D. gametic mutation

ANSWER: B (somatic mutation)

37. In a cell, digestive enzymes mostly occur in

A. ribosomes

B. lysosomes

C. mitochondria

D. plastids

See: How to Check JAMB Result with only registration number for free

ANSWER: B (lysosomes)

38. which of the following habitats form the highest diversity of living species?

A. tropical rain forest

B. savannah grassland

C. desert

D. tropical forests

ANSWER: A (tropical rainforest)

39. Lack of protein in the diet of children manifest easily because

A. children do not store up protein efficiently

B. it is difficult for children to chew meat

C. protein supplies energy to the body

D. protein is responsible for growth and repairs

ANSWER: D ( protein is responsible for growth and repairs )

40. Growth response of a plant to light gradient is known as

A. nastic movement

B. geotropism

C. hydrotropism

D. phototropism

ANSWER: D (phototropism)

If you think these JAMB questions and answers on Biology are helpful, please, share it by clicking the Facebook share icon or any of the social media icons below.

Read Also:

Last Updated on

One Comment on “JAMB Biology Questions and Answers for 2020 (CBT)”

Leave a Reply

Your email address will not be published.