100+ Npower Questions and Answers 2021/2022 | Complete Solution

Npower questions and answers and all the tricks you need to score high in the upcoming Npower test will be provided on this page.

Npower logo

You will see Npower Past questions and answers and how to answer Npower interview questions.

N-Power is a federal government initiative organized by President Muhammadu Buhari led administration to eradicate poverty among the youths in Nigeria. It features a two years programme designed for both graduates and non-graduates.

The categories available on the platform include N-Power Teach, N-Power Creative, N-Power Tech, N-Power Knowledge and others.

During the recruitment process, there is always a CBT online assessment test you have to take to be able to qualify for the programme.

The question areas are general questions, English, Mathematics, Current Affairs, Computer Software and applications and general questions about yourself.

Bekeking team will provide you real-time Npower exam questions from past sets and it is worthy to mention that questions are always repeated in most of the sets.

Npower Test Quiz:

1. Which is the smallest fraction among the following?

A. 3/4

B. 6/7

C. 1/2

D. 6/5

ANSWER: C (1/2)

2. How did you do in the test? Not so well. I ______ much better but I misread the directions for writing.

A. Will have done

B. Can have done

C. Must have done

D. May have done

E. Could have done

ANSWER: E (could have done)

3. The Capital of Lagos State is_____

A. Bariga

B. Isale-Eko

C. Eko

D. Ikeja

E. Ikorodu

ANSWER: D (Ikeja)

4. If the day tomorrow is Sunday, what was it yesterday?

A. Monday

B. Tuesday

C. Friday

D. Saturday.

ANSWER: C (Friday)

5. Amaka was the cynosure of all eyes at the party. This means that _________

A. She attracted everybody’s attention

B. Everybody was surprised that she attended the part

C. None of the options

D. Everybody looked down at her

E. She was notorious for her behaviour

ANSWER: A (She attracted everybody’s attention)

6. Who is the current Governor of the Central Bank of Nigeria

Select one:

A. Alhaji Mai Borno

B. Sanusi Lamido Sanusi

C. Godwin Emefiele

D. Adamu Chiroma

E. Charles Soludo.

ANSWER: C (Godwin Emefiele)

7. In words number 14 can be written as _________

A. Forteen.

B. Fourteen.

C. Fortin.

D. Fourtin.

ANSWER: B (Fourteen)

8. [Choose the one that is most nearly opposite in meaning to the uppercase word.]

Few people prefer the RURAL to the ______ areas.

A. Urban

B. Modern

C. Pastoral

D. Central

E. Rustic

ANSWER: A (Urban)

See: Npower Stipend

9. A piece of land completely surrounded by water is known as_________

A. A platform

B. A lagoon

C. A lake

D. An Island

E. None of the options.

ANSWER: D (an Island)

10. Bose shouldn’t have interrupted the teacher, _________?

Select one:

A. Could she

B. Didn’t she

C. Should she

D. Did she

E. Can she.

ANSWER: C (should she)

11. Are you willing to be deployed to a rural area?

a. YES

b. NO

12. At this time, do you have any computer programming or software development skills?

a. YES

b. NO

13. At this time, which one or a combination of these devices do you own:

Select one or more:

a. Smartphone (mobile phones with Internet capabilities)

b. Laptop

c. Tablet

14. Do you have any physical disability?

Select one:

a. Yes

b. No

15. Gender?

Select one:

a. Female

b. Male

16. Which of these classifications and/ or post-graduate degrees apply to you?

Select one:

a. 3rd Class / Pass

b. 1st Class / Distinction and Masters

c. 2nd Class Lower / Lower Credit + PGD

d. 1st Class / Distinction

e. 3rd Class /Pass + PGD

f. 2nd Class Upper / Upper Credit

g. 2nd Class Upper / Upper Credit + PGD

h. 3rd Class / Pass + Masters

i. 2nd Class Lower / Lower Credit

j. 2nd Class Lower / Lower Credit + Masters

k. 2nd Class Upper / Upper Credit + Masters

l. 1st Class / Distinction and PGD

17. What is your current employment status?

Select one:

a. Full-time

b. Part-time

c. Freelance

d. Unemployed

18. A car travels at xkm per hour for 1 hour at ykm per hour for 2 hours. Find its average speed.

A. 2x+2y/3 kmh^-1

B. x+ y/3 kmh^-1

C. x+2 y/3 kmh^-1

D. 2x+ y/3 kmh^-1

ANSWER: C (x+2 y/3 kmh^-1)

19. The ages of three men are in the ratio 3:4:5. If the difference between the ages of the oldest and youngest is 18 years, find the sum of the ages of the three men.

A. 45 years

B. 72 years

C. 108 years

D. 216 years

ANSWER: C (108 years)

20. A bicycle wheel of radius 42cm is rolled over a distance of 66m. How many revolutions does it make?

[Take π=22/7]

A. 2.5

B. 5

C. 25

D. 50

ANSWER: C (25)

21. In a bag of oranges, the ratio of the good ones to the bad ones is 5:4. If the number of bad ones in the bag is 36, how many oranges are there altogether?

A. 81

B. 72

C. 54

D. 45

ANSWER: A (81)

22. A man is four times as old as his son. The difference between their ages is 36. Find the sum of their ages.

A. 45 years`

B. 48 years

C. 60 years

D. 74 years

ANSWER: C (60)

23. If 4m+3n = 5, find the ratio m:n 4m-3n 3

A. 7:4

B. 4:3

C. 3:4

D. 4:7

ANSWER: A (7:4)

24. If 2x : (x+1) =3:2, what is the value of x?

A. ½

B. 1

C. 1½

D. 3

ANSWER: D (3)

25. The ratio of the number of men to the number of women in a 20 member committee is 3:1. How many women must be added to the 20 member committee so as to make the ratio of men to women 3:2 ?

A. 2

B. 5

C. 7

D. 9

ANSWER: B (5)

26. What is the probability of having an odd number in a single toss of a fair die?

A. 1/6

B. 1/3

C. ½

D. 2/3

ANSWER: C (1/2)

Use the following information for question 27 and 28.

The surname of 40 children in a class were arranged in alphabetical order,16 of the surnames begin with O and 9 of the surnames begins with A. 14 letters of the alphabet do not appear as the first letter of a surname.

27. What is the probability that the surname of a child picked at random from the class begins with either O and A?

A. 5/8

B. 7/8

C. 9/16

D. 14/25

ANSWER: A (5/8)

28. If more than one surname begins with a letter besides A and O, how many surnames begin with the letter?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 6

Answer: B (3)

29. Have you moved into your new house yet? Not yet. The rooms________.

A. is being painted

B. None of the options

C. is painted

D. are painted

E. are being painted

ANSWER: E (are being painted)

30. The closest government to the people is_______

A. Federal Government

B. United Nation

C. Local Government

D. Ward Government

E. State Government

ANSWER: C (Local Government)

31. Brazil is a country in

A. America

B. Africa

C. Europe

D. Asia

ANSWER: A (America)

32. A reflex angle is______

A. greater than 90 and less than

B. greater than 180 degrees but less than 360 degrees.

C. 160 degrees.

D. less than 45 degrees.

E. less than 90 degree.

ANSWER: B (greater than 180 degrees but less than 360 degrees)

33. What should I ask my mother?

Select one:

A. Ask her when will be ready the food.

B. Ask her when will be the food ready.

C. Ask her when the food will be ready.

D. Ask her when will the food ready be.

ANSWER: C (Ask her when the food will be ready)

34. What ______ your favourite food as a child?

Select one:

A. will

B. would

C. where

D. was

ANSWER: D (was)

35. “Those shopping bags look really heavy. _____ carry one for you?”  ’That’s very kind of you!’ 

Select one:

A. Will I

B. Do I have

C. Shall I

D. Do I

ANSWER: C (shall I)

36. Nigeria became a republic in ___________.

Select one:

A. 1st October, 1960

B. 1st October, 1961

C. 1st October, 1962

D. 1st October, 1963

ANSWER: D (1st October, 1963)

37. Nigeria is named after a:

Select one:

A. River

B. Lake

C. Mountain

D. People

ANSWER: A (River)

38. Nigeria’s governmental constitution is chiefly based on that of the:

Select one:

A. USA

B. UK

C. EU

D. Netherlands

ANSWER: B (UK)

39. Nigeria is divided into _____ geopolitical zones.

Select one:

A. 4

B. 5

C. 6

D. 8

ANSWER: C (6)

40. The file belongs to Mr. Bobo, give it to _______.

Select one:

A. it

B. she

C. him

D. he

ANSWER: C (him)

41. I have never ______ such a boring book!

Select one:

A. read

B. readed

C. red

D. readeto

ANSWER: A (read)

42. We’re really looking forward ______ on a holiday.

Select one:

A. to gone

B. going

C. go

D. to going

ANSWER: D (to going)

43. Have you called the restaurant about the booking? Yes, I’ve _____ done that.

Select one:

A. soon

B. already

C. yet

D. may

ANSWER: B (already)

44. I’ll never forget _____ Rosa win the Eurovision.

Select one:

A. see

B. saw

C. seeing

D. seen

ANSWER: C (seeing)

45. It was so nice seeing Simon again! We should have called him _______.

Select one:

A. months back

B. to months

C. since months

D. in months

ANSWER: A (months back)

46. The Obudu Cattle Ranch is an example of a ____________ in Nigeria.

Select one:

A. tourists’ activations

B. tourism potentials

C. tourist attraction

D. tourism activations

ANSWER:

47. Which desert’s edge is found at Nigeria’s northernmost borderland?

Select one:

A. Savanah

B. Sahara

C. Tropical

D. None of the above

ANSWER: B (Sahara)

48. The highest court in Nigeria is?

Select one:

A. The Supreme Court

B. The National Industrial Court

C. The Federal High Court

D. The Privy Council

ANSWER: A (The Supreme Court)

49. _______is anything that has weight and can occupy space.

Select one:

A. an object

B. a solid

C. matter

D. a mineral

ANSWER: C (matter)

50. Tom ______ Elizabeth to go to the hospital

Select one:

A. told

B. said

c. saying to

D. telling to

ANSWER: A (told)

51. Thanks for remembering my birthday, but you……..bought me a present.

Select one:

A. shouldn’t have

B. can

c. mustn’t

D. have had to

ANSWER: A (shouldn’t have)

Npower Tax Assessment Set A Questions and Answers

1. 4 workers get paid N160000 for working for five days. How much will 5 workers get paid for a day?

Select one:

A. N 40,000

B. N 30,000

C. N 25,000

D. N 10,000

ANSWER: A (N 40,000)

2. Not speaking to anyone _______, but shouldn’t we clean the house?

Select one:

A. herself

B. themselves

C. in particular

D. himself

ANSWER: C (in particular)

3. Which is the largest number in 15/17, 15/18, 15/19, 15/21?

Select one:

A. 15/17

B. 15/18

C. 15/19

D. 15/21

ANSWER: D (15/21)

4. The Black shield in Nigeria’s Coat of Arms represents?

Select one:

A. All of the options

B. protection

C. good soil

D. strength

ANSWER: C (good soil)

5. A family with two parents and their children is called ____________ .

Select one:

A. extended family

B. social family

C. nuclear family

D. small family

ANSWER: (nuclear family)

6. The EFCC was established to perform one of the following duties.

Select one:

A. Prosecute economic crimes

B. Support government officials

C. Arrest politicians who rig elections

D. Arrest lazy politicians

ANSWER: A (prosecute economic crimes)

7. In words number 14 can be written as ____.

Select one:

A. Fortin

B. Fourtin

C. Forteen

D. Fourteen

ANSWER: D (fourteen)

8. I thought you ________

Select one:

A. were going to have lunch with us.

B. go to have lunch with us

C. will to have lunch with us.

D. have going to have lunch with us.

ANSWER: A (were going to have lunch with us)

9. When we multiply an exact number by zero what will be the exact answer?

Select one:

A. the exact number

B. cannot be multiplied

C. zero

D. None of these

ANSWER: C (zero)

10. All the people in a country or area who are entitled to vote in an election can be referred to as _____________.

Select one:

A. electioners

B. electionates

C. electorates

D. electioneers

ANSWER: C (electorates)

11. The door can’t be broken. He _________.

Select one:

A. have just fixed it.

B. fix it.

C. is just fixed it.

D. has just fixed it.

ANSWER: D (has just fixed)

12. Nigeria is divided into _____ geopolitical zones.

Select one:

A. 8

B. 6

C. 5

D. 4

ANSWER: B (6)

13. Thanks for remembering my birthday, but you……..bought me a present.

Select one:

A. shouldn’t have

B. have had to

C. can

D. mustn’t

ANSWER: A (shouldn’t have)

14. The little dog ______ my leg.

Select one:

A. bite

B. bitted

C. bited

D. bit

ANSWER: D (bit)

15. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Select one:

A. Power

B. Dignity

C. Strength

D. Energy

ANSWER: B (Dignity)

16. I’m sorry we are so late; our car ______ down on the highway.

Select one:

A. break

B. breaking

C. broken

D. broke

ANSWER: D (broke)

17. The acronym, ECOWAS, stands for __________

Select one:

A. Economic Community of West African States

B. Economic Centre of West African States

C. Economic Confederation of West African States

D. Economic Conference of West African States

ANSWER: A (Economic Community of West African States)

18. By this time tomorrow we ______ the meeting.

Select one:

A. will have had

B. are having

C. will had had

D. will having

ANSWER: A (will have had)

19. When you come back, don’t forget _____ the post.

Select one:

A. to picking up

B. to pick up

C. pick up

D. pickherself

ANSWER: B (pick up)

20. A person is said to be a minor if he or she is _____________

Select one:

A. below 10 years of age

B. below 18 years of age

C. below 16 years of age

D. below 12 years of age

ANSWER: B (below 18 years of age)

21. Have you called the restaurant about the booking? Yes, I’ve _____ done that.

Select one:

A. soon

B. already

C. yet

D. may

ANSWER: B (already)

22. Mohammed Gaddafi was the President of

Select one:

A. Egypt

B. Malaysia

C. Yemen

D. Libya

ANSWER: D (Libya)

23. David walked by us ______ he didn’t know us!

Select one:

A. as if

B. as

C. as were

D. as if he were

ANSWER: A (as if)

24. For a change, there ______ hooligans at the match.

Select one:

A. weren’t no

B. were not

C. were no

D. were any

ANSWER: C (were no)

25. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Select one:

A. Power

B. Energy

C. Dignity

D. Strength

ANSWER: C (Dignity)

26. He works at the theatre, ________

Select one:

A. does she?

B. didn’t he?

C. doesn’t he?

D. isn’t he?

ANSWER: D (isn’t he)

26. London, a popular city of choice of Nigerian tourists and travelers is located in

Select one:

A. United Kingdom

B. France

C. America

D. Italy

ANSWER: A (United Kingdom)

27. She ______ a blue velvet dress to the party last night.

Select one:

A. worn

B. weared

C. war

D. wore

ANSWER: D (wore)

28. Chichi ______ fly to Kano tomorrow.

Select one:

A. goes to

B. to going

C. go to

D. is going to

ANSWER: D (is going to)

29. Your cough is terrible! You ______ quit smoking.

Select one:

A. would

B. mustn’t

C. may

D. should

ANSWER: D (should)

30. ___________ is a system of government that is controlled through elected representatives.

Select one:

A. Demography

B. Typography

C. Democrazy

D. Democracy

ANSWER: D (Democracy)

31. Electric bulb was invented by a scientist called__________

Select one:

A. Sir Joseph Watts

B. John Bulb

C. None of the above

D. Thomas Watts

ANSWER: C (None of the above)

32. I think the joke _____ very funny, because you’re laughing a lot.

Select one:

A. must have been

B. should be

C. was to be

D. should has been

ANSWER: A (must have been)

N-Power sets random questions for different candidates which is why you must take your time to study diligently ahead of when the aptitude test starts online.

Do you want to download Npower questions and answers PDF, simply bookmark this page for easy access.

If you have any questions about Npower questions and Answers, kindly drop your question in the comment box.

Last Updated on January 13, 2021 by Admin

Please Share

9 thoughts on “100+ Npower Questions and Answers 2021/2022 | Complete Solution”

  1. Someone told me that I will b writing mine 15th April and I try to check by my self to confirm but I couldn’t c

    Reply
  2. I want to know when I am going to write my own.

    Reply

Leave a Comment

DMCA.com Protection Status